SMK Södermanland bildades 1919. Vid starten gick föreningen under namnet Svenska Motor Cykel Klubben (SMCK). Detta ändrades i början på 20-talet då nuvarande namn antogs.
All tävlingsverksamhet i Sverige ökade kraftigt under början på 50-talet och SMK Södermanland var inget undantag. Senare kom det också fram trimmade bilar som användes för olika typer av varvlopp. Ett sådant var t ex det som under flera år anordnades på isen utanför Sundbyholm. Där körde man med speciella dubbade snökedjor, ofta konstruerade och tillverkade i det egna garaget. Fordon som Alfa Romeo Zagato, Bugatti typ 36 m fl. och givetvis trimmade mera standardbetonade bilar kunde då ses på tävlingsbanan som omgärdades av höga snövallar. Givetvis kom också MC-tävlingarna igång igen. Då var det kanske främst typ backtävlingar som kördes. En sådan som de äldre gärna minns är den som anordnades i Vilstabacken. Där sattes förarnas styrka och kondition på hårda prov. Eftersom riktiga tävlingsdäck ännu inte var uppfunna gjorde det leriga och hala underlaget att många av förarna fick hjälpa sina cyklar att nå backarnas topp. Då tävlingen också gick över flera varv var det inte bara en gång som cykeln behövde hjälp upp. Bara att se förarna efter tävlingen var en upplevelse. Det var inte lätt att känna igen ens sin bästa kompis. Alla såg mer eller mindre ut som lerkolosser, insmorda från topp till tå. Alla cyklarna hade också fått ett tjockt lerlager som ytbeläggning så grundfärgen gick inte att upptäcka. Detta var en föregångare till de senare så populära crosstävlingarna som även i dag har många utövare. Speedway startade också upp på Tunavallens B-plan. Cyklarna som användes var i början så gott som uteslutande försedda med JAP-motorer på 500 cc. Laget gick då under namnet Griparna och var ett samarbete med SMK Nyköping. Isracingen inte att förglömma. Den bedrevs både på B-plan och A-plan. Många heta duster besågs där av en stor och intresserad publik. I mitten på 50-talet gjorde SMK ett samarbetsavtal med Vargarna i Norrköping och satte samman ett speedwaylag från bägge klubbarna. Då var det namnet Smederna som gällde.
Våra tävlingar har fått mycket beröm för fina vägar och bra arrangemang. Under 2004 firar SMK Södermanland sitt 85-årsjubileum som förening. Vi är därmed en av de allra äldsta föreningarna i Eskilstuna. Vi jobbar vidare i den anda som präglat SMK under alla dessa 85 år, d v s att ge medlemmarna bra arrangemang, gott kamratskap och stor öppenhet med möjlighet för alla att påverka vår verksamhet. Om vi i dag skulle ha några önskningar för framtiden så är det väl först kanske lite fler förare, funktionärer och övriga på ”bilsidan”. Vi har ju hittills, med en ganska lite grupp, kunnat prestera hög klass på våra tävlingar men skulle välkomna fler att dela arbetet med för att göra tävlingarna ännu bättre. Kanske ska vi arrangera en SM-tävling i framtiden? Du som känner att Du har intresse att medverka och se arrangemangen ”från insidan” är välkommen som medlem i vår förening. Vi har många kunniga funktionärer i klubben som gärna delar med sig av sin kunskap till nya medlemmar. |
|
![]() |
|
Sven Olof Olofsson har ordet |
Bert Lindarw och Hans Henningson får en utmärkelse. |